Jicht
Jicht is een ontsteking in de gewrichten met als oorzaak de vorming van urinezuur kristallen. Het geneest meestal binnen een tot drie weken, maar kan snel weer terugkomen als u de oorzaak, verzuring, niet tegengaat.
Symptomen
Jicht geeft pijn in een gewricht. Dit is meestal de grote teen en soms in de middenvoet, enkel, knie of pols. Wanneer de ontsteking opkomt, wordt het gewricht dik, rood en warm. Dit noemen we een jichtaanval.
Mensen met jicht krijgen incidenteel kleine (witte) knobbeltjes onder de huid. Dit noemen we tophi. Het zijn ophopingen van urinezuur kristallen. Tophi zitten vaak in vingers, tenen, knie, elleboog of in het oor.
Urinezuur kristallen
De oorzaak van jicht is verzuring van het lichaam, het zuur-base evenwicht is uit balans. Er vormen zich urinezuur kristallen, die in een gewricht gaan zitten. De kristallen veroorzaken een ontsteking in het gewricht.
U heeft een grotere kans op jicht als:
- verzuring in de familie voorkomt
- u man bent van middelbare leeftijd
- er sprake is van te hoog lichaamsgewicht
- u een Westerse leefstijl heeft
- u een te hoge bloeddruk heeft
Wat kunt u doen?
Tijdens een jichtaanval wordt het gewricht dik, rood, warm en pijnlijk. Leg het gewricht hoog en koel het met een natte omslag of ijs. Wikkel het ijs in een theedoek, zodat de huid niet bevriest.
Zorg dat u een basische leefstijl nastreeft. Eet voldoende groente en fruit en vermijd purinerijke voeding.
Behandeling bij jicht
Jicht behandelt u door actief te gaan ontzuren waardoor het zuur-base evenwicht herstelt. Ontzuren kan op verschillende manieren, waaronder het innemen van basische druppels of tabletten.
Voorbeelden van ontzurende supplementen:
- basische druppels
- ontzurende kruidenthee
- gecoate basische tabletten
- basisch badzout
- basische voedingsextracten
Jicht behandelen met het jicht-behandelplan.
Wetenschappelijk onderzoek naar jicht
Voor meer informatie over jicht bezoekt u jicht.nl >>