Fibromyalgie
Fibromyalgie is een aandoening die gepaard gaat met pijn, stijfheid en vermoeidheid. De klachten treden op in het hele lichaam en niet per definitie alleen in de gewrichten . Dit kan behoorlijk hevig zijn en iemands leven beheersen. Sommige mensen met fibromyalgie houden werken, bewegen of sporten niet meer vol. Een ander verschijnsel zijn slaapproblemen, waardoor vermoeidheid het leven gaat bepalen. Gebrek aan nachtrust kan verder weer leiden tot depressie.
De betekenis:
- Fibro = bindweefsel
- Myo = spierweefsel
- Algie = pijn
Oorzaken
Het is niet bekend hoe fibromyalgie ontstaat. Onderzoekers en specialisten denken dat er iets fout gaat tussen hersenen, spieren en neurotransmitters, stoffen die de spieren aansturen. Mensen met fibromyalgie lijken vaak ook wat heftiger te reageren op wat er om hen heen gebeurt. Het zijn vaak perfectionisten en leggen de lat voor zichzelf erg hoog. Onderzoekers denken dat het lichaam van mensen met fibromyalgie, pijnprikkels anders verwerkt.
Alle klachten van fibromyalgie zijn verzuringsklachten. Verzuring is dan ook een oorzaak die vaak wordt genoemd. Bij fibromyalgie is het milieu in de weefsels te zuur. Stofwisselingsprocessen worden geremd, waardoor afvalstoffen zich ophopen, gewrichten verder beschadigd raken en herstelprocessen vertragen.
Fibromyalgie geeft geen ontstekingen in het lichaam en veroorzaakt geen beschadigingen. Door minder belasting en inspanning kan de algehele conditie wel achteruit gaan.
De meest voorkomende pijnplekken zijn:
- nek
- schouders
- rug
- hoofd
- benen
- bekken
- knieën
Als gevolg van de klachten ontstaan:
- concentratieproblemen / vergeetachtigheid
- somberheid
- depressie
- angst
- twijfels
- irritatie
- boosheid
Fibromyalgie en verzuring
Diep in het bind- en spierweefsel zijn afvalstoffen aanwezig die fibromyalgie in de hand werken. Wanneer afvalstoffen zich gaan afzetten in het lichaam is er sprake van verzuring. Als gevolg ontstaan er vaak pijn- en stijfheidsklachten.
Meer over fibromyalgie en verzuring >>>
Wat kunt u doen?
Hier volgen een paar tips:
- blijf bewegen en belasten maar niet overbelasten
- wandel dagelijks een half uur, wanneer dit niet gaat bouw dit geleidelijk aan op
- hydrotherapie, zwemmen of bewegen in extra warm water
- wissel inspanning en ontspanning af
- leer eigen grenzen te respecteren
- neem een warme douche of neem een basisch bad na inspanning
- infrarood warmte kan ook voor verlichting zorgen
- drink voldoende (basisch) water
- drink voldoende basische kruidenthee
- eet gezond en zorg voor voldoende vitaminen en mineralen, vul dit aan door dagelijks een groene smoothie te gebruiken
Behandeling bij fibromyalgie
De arts adviseert soms Paracetamol bij moeilijkheden met bewegen of slapen door pijn. Wanneer paracetamol onvoldoende helpt kan een andere pijnstiller als Ibuprofen , Naproxen of Diclofenac uitkomst bieden.
Fysiotherapie kan voor verlichting zorgen door een gerichte behandeling of oefeningen in te zetten.
Massages kunnen verlichting geven bij de pijn- en stijfheidsklachten.
Word actief in de strijd tegen fibromyalgie
Van alle oorzaken die leiden tot fibromyalgie is verzuring er een die u gemakkelijk zelf kunt tegengaan. Hierbij is het noodzakelijk om het lichaam te ontzuren. Dit doet u door enerzijds te letten op verzurende factoren en deze te beperken, en anderzijds door de juiste voeding en supplementen te nemen om zure afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen.